مشاوره تحصیل در مدارس آلمان
کارشناسان ما در بالدانو با سالها تجربه درزمینه مشاوره اخذ پذیرش از مدارس آلمان آمادهاند به شما در انتخاب مدرسه و تکمیل مدارک موردنیاز و طی فرایند پذیرش کمک کنند تا فرزندانتان بتوانند از بهترین امکانات آموزشی و فرصتهای تحصیلی بهرهمند شوند.
در این مطلب، تمام اطلاعات لازم درباره شرایط، هزینه، سیستم آموزشی و مدارک موردنیاز مدارس آلمان را جمعآوری کردهایم که با مطالعه آن میتوانید به پاسخ پرسشهای خود برسید. برای مشاوره تحصیل در مدارس آلمان، فرم مشاوره رایگان را تکمیل کنید تا کارشناسان بالدانو در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.
شما میتوانید در روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۹ الی ۱۷ و در روز پنجشنبه از ساعت ۹ الی ۱۴ برای مشاوره تلفنی رایگان با شماره ۰۲۱۴۳۸۵۹ تماس بگیرید.
انواع مدارس در آلمان
در شهرهای مختلف آلمان، مدارس متفاوتی دیده میشوند. هر نوع مدرسه با هدف و ساختار خاصی برای تامین نیازهای آموزشی و تربیتی دانشآموزان طراحی شده است. همه کودکان آلمانی باید به مدرسه بروند و اگر خانوادهای به فرزندش اجازه ندهد تحصیل کند، آموزشوپرورش آلمان آن را جریمه خواهد کرد.
آموزش عمومی برای کودکان اجباری است و آنها باید از ۳سالگی وارد مهدکودک و سپس در ۶سالگی وارد مقطع ابتدایی شوند. بعد از گذراندن دوره ۴ساله دبستان، کودکان در ۱۰سالگی باید وارد دبیرستان شوند. تحصیل در مدارس دولتی این کشور برای دانشآموزان بینالمللی به زبان آلمانی رایگان است. دانشآموزان بینالمللی که با زبان آلمانی آشنایی ندارند، با پرداخت شهریه میتوانند در مدارس خصوصی آلمان ثبتنام و به زبان انگلیسی تحصیل کنند.
سال تحصیلی در آلمان معمولا در ماه مرداد (آگوست) یا ماه شهریور (سپتامبر) آغاز میشود. تاریخ دقیق شروع سال تحصیلی ممکن است در ایالتهای مختلف آلمان متفاوت باشد. هریک از ۱۶ ایالت فدرال آلمان تقویم تحصیلی خاص خود را دارند و تاریخ شروع و پایان سال تحصیلی را تعیین میکنند. بهطور کلی، مدارس آلمان سال تحصیلی را در اواخر ماه مرداد (نیمه دوم آگوست) یا اوایل ماه شهریور (اوایل سپتامبر) شروع میکنند و تا نیمه ماه خرداد (ژوئن) یا اوایل ماه تیر (جولای) سال بعد ادامه میدهند.
برنامه درسی هریک از مدارس ایالتهای آلمان ممکن است متفاوت باشد. شما میتوانید با توجهبه شرایط و بودجه خود، مدرسه مناسب برای فرزندتان را انتخاب کنید.
انواع مدارس آلمان عبارتاند از:
مدارس دولتی
تحصیل در مدارس دولتی آلمان رایگان است و تمامی هزینهها را دولت ایالتی آلمان تامین میکند و دانشآموزان موظف نیستند هزینهای پرداخت کنند. زبان تحصیل در مدارس دولتی این کشور آلمانی و کیفیت آموزش در آنها مطلوب و رضایتبخش است.
مدارس خصوصی
مدارس خصوصی در آلمان به ۲ صورت روزانه و شبانهروزی فعالیت میکنند. مدارس روزانه و شبانه خصوصی آلمان ازنظر کیفیت و سیستم آموزشی باهم تفاوتی ندارند و تفاوت اصلی آنها در زمان شروع روز مدرسه و حضور دانشآموزان است. برای تحصیل در مدارس خصوصی آلمان باید هزینهای بین ۲۰هزار تا ۳۵هزار یورو پرداخت کنید. مدارس خصوصی ویژه دانشآموزانی است که با زبان آلمانی آشنایی ندارند و والدینشان از پس پرداخت شهریه مدارس خصوصی برمیآیند.
مدارس بین المللی
مدارس بین المللی متعددی در آلمان وجود دارند که برنامههای درسی را به زبان انگلیسی تدریس میکنند. بسیاری از مدارس بین المللی آلمان خصوصی هستند که برای تحصیل در آنها باید بین ۱۵هزار تا ۲۰هزار یورو در سال شهریه پرداخت کرد. دانشآموزان این نوع مدارس پس از پایان تحصیلشان، میتوانند در کالجها یا دانشگاههای آلمان یا کشورهای دیگر تحصیل کنند.
مدارس شبانهروزی
مدارس شبانه روزی مدارسی هستند که از امکانات خوابگاهی برخوردارند و محل اسکان دانشآموزان را فراهم میکنند. مدارس شبانه روزی میتوانند متعلق به دولت یا خصوصی باشند و اغلب برای ردههای سنی مختلف دانشآموزان (از ابتدایی تا متوسطه) دردسترس هستند. بد نیست بدانید که مدارس شبانه روزی در آلمان ممکن است باتوجهبه تفکیک جنسیتی، مختص دختران یا پسران باشند.
سیستم آموزشی در مدارس آلمان چگونه است؟
در کشور آلمان پس از پایان ابتدایی، دانشآموزان وارد مقطع دبیرستان میشوند. مقطع دبیرستان در آلمان از پایه پنجم تا سیزدهم است که دانشآموزان میتوانند وارد یکی از مدارس Hauptschule، Realschule، Gymnasium و Gesamtschule شوند. آنان باتوجهبه شرایط و کارنامه تحصیلی خود، باید یکی از مدارس را انتخاب کنند و به تحصیلشان ادامه دهند. درادامه، انواع مدارس دبیرستان آلمان را توضیح میدهیم.
Hauptschule
مدارس Hauptschule همان مدارس فنیوحرفهای و مخصوص دانشآموزانی هستند که ازنظر تئوری توانایی کمتری دارند و ممکن است در درسهای عملی و شغلهای فنیوحرفهای آینده بهتری داشته باشند. شرط ورود و تحصیل در این مدارس دریافت نمره بین ۵ تا ۹ در کارنامه تحصیلی ابتدایی است. آموزش در این مدارس تا ۱۸سالگی ادامه دارد. بعد از Hauptschule دانشآموزان میتوانند وارد Berufschule شوند و در سطح تحصیلات تکمیلی، رشتههای فنیوحرفهای را بیاموزند و در دورههای کارآموزی شرکت کنند.
Realschule
مدارس Realschule بهعنوان مدارس کارودانش در آلمان شناخته میشوند. شرط ورود به این مدارس داشتن نمره ۵ تا ۱۰ در کارنامه تحصیلی ابتدایی است. همچنین، در مدارس Realschule واحدهای کارآموزی بهصورت اختیاری ارائه میشوند. دانشآموزان میتوانند برای یادگیری بهتر در واحدهای کارآموزی رشتهشان شرکت کنند.
Gymnasium
مدارس Gymnasium همان مدارس نظری هستند و دانشآموزان برای ورود به آنها باید نمره ۱۰ تا ۱۳ را از مدرسه ابتدایی دریافت کنند. هدف از تحصیل در این مدارس، آمادهکردن دانشآموزان برای تحصیل در رشتههای دانشگاهی برتر است. در این مدرسه، درسهایی مانند زبان آلمانی، ریاضیات، زیستشناسی، تاریخ و جغرافی تدریس میشوند.
Gesamtschule
Gesamtschule ترکیبی از مدرسه Hauptschule و Realschule است که فقط در بعضی از ایالتهای آلمان وجود دارد. دانشآموزان آلمانی میتوانند در هر سطح از توانایی در پایه پنجم تا دهم در مدرسه Gesamtschule ثبتنام کنند. دانشآموزان پس از اتمام پایه نهم گواهینامه Hauptschule دریافت میکنند؛ درحالیکه دانشآموزانی که تحصیلاتشان را با نمرههای مطلوب تا پایه دهم بهپایان برسانند، گواهینامه Realschule را دریافت میکنند.
شرایط تحصیل در مدارس آلمان چیست؟
تحصیل در مدارس دولتی برای دانشآموزان آلمانی و خارجی رایگان است؛ اما اگر افراد بخواهند در مدارس شبانهروزی یا خصوصی تحصیل کنند، باید شهریه بپردازند. شهریه سالانه مدارس خصوصی در آلمان از پایه اول تا هشتم ۱۵هزار یورو و شهریه پایه نهم تا دوازدهم ۲۰هزار یورو در سال است. یکی دیگر از شرایط ورود به مدارس آلمان برای دانشآموزان ایرانی، تسلط به زبان آلمانی است؛ اما برای ورود به مدارس بینالمللی یا خصوصی در آلمان ارائه مدرک زبان انگلیسی هم کافی است.
شرط سنی
شرط سنی برای ورود به مدارس آلمان از ۵ تا ۱۵سالگی است. دانشآموزان میتوانند در این بازه سنی در مدارس ثبتنام و تحصیل خود را آغاز کنند.
مدرک زبان
دانشآموزان ایرانی برای تحصیل در مدارس آلمان باید با زبان آلمانی آشنا باشند و حداقل مدرک B1 یا B2زبان آلمانی را ارائه دهند تا بتوانند در مدارس آلمان ثبتنام کنند. گفتنی است برای تحصیل در مدارس بینالمللی آلمان، دانشآموزان باید حداقل مدرک B2 یا C1 زبان انگلیسی را داشته باشند.
دانشآموزان ایرانی میتوانند بدون ارائه مدرک زبان آلمانی و حداقل تسلط بر این زبان در مدارس بینالمللی و خصوصی تحصیل کنند. آنان میتوانند در کلاسهای آمادگی زبان Deutsch als Fremdsprache یا DaF شرکت کنند تا زبان آلمانی خود را به سطح مناسبی برسانند.
شهریه مدارس آلمان چقدر است؟
شهریه مدارس آلمان باتوجهبه نوع مدرسه و منطقه متفاوت است. بهطور کلی از نظر پرداخت شهریه، مدارس آلمان را میتوان به ۳ دسته مدارس دولتی و خصوصی و بینالمللی تقسیم کرد.
تحصیل در مدارس دولتی آلمان برای دانشآموزان بینالمللی بهشرط تحصیل به زبان آلمانی رایگان و تنها هزینهای جزئی بابت آموزش و فعالیتهای فوقبرنامه در نظر گرفته شده است.
برای تحصیل در مدارس خصوصی آلمان باید شهریه پرداخت کرد. مبلغ شهریه مدارس خصوصی آلمان به امکانات و موقعیت مدرسه بستگی دارد. شهریه مدارس خصوصی آلمان از پایه اول تا هشتم ۱۵هزار یورو و شهریه پایه نهم تا دوازدهم ۲۰هزار یورو در سال است.
شهریه مدارس بینالمللی آلمان بیشتر از مدارس خصوصی است. این مدارس برنامههای آموزشی بینالمللی مانند IB (International Baccalaureate) را ارائه میدهند و شهریه آنها ۱۰هزار تا ۳۰هزار یورو در سال یا حتی بیشتر تخمین زده میشود.
درادامه، شهریه برخی از مدارس بینالمللی آلمان را آوردهایم:
مدرسه بینالمللی مونیخ
میانگین هزینه سالانه پایه اول تا هشتم: ۱۵هزار یورو
میانگین هزینه سالانه پایه نهم تا دوازدهم: ۲۰هزار یورو
مدرسه بینالمللی براندنبورگ برلین
میانگین هزینه سالانه پایه اول تا هشتم: ۱۵هزار و ۵۰۰ یورو
میانگین هزینه سالانه پایه نهم تا دوازدهم: ۱۸هزار یورو
مدرسه بینالمللی فرانکفورت
میانگین هزینه سالانه پایه اول تا هشتم: ۲۲هزار یورو
میانگین هزینه سالانه پایه نهم تا دوازدهم: ۲۴هزار و ۵۰۰ یورو
مدرسه بینالمللی اشتوتگارت
میانگین هزینه سالانه پایه اول تا هشتم: ۱۵هزار یورو
میانگین هزینه سالانه پایه نهم تا دوازدهم: ۱۷هزار یورو
گرفتن بورسیه یکی از موضوعات مهمی است که دانشآموزان و والدین حین انتخاب محل تحصیل آن را در نظر میگیرند. تحصیل در مدارس آلمان به زبان آلمانی رایگان است؛ بههمیندلیل، دریافت بورسیه تحصیلی برای دانشآموزان بینالمللی در مدارس دولتی و خصوصی آلمان امری دشوار و شرایط سختی برای آن در نظر گرفته شده است. دانشآموزان آلمانی و افراد تبعه آلمان بخت بیشتری برای دریافت بورسیه دانشآموزی دارند.
مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش از مدارس آلمان
پس از آشنایی با شرایط ثبتنام و نحوه تحصیل در مدارس آلمان، بهتر است بدانید مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش از مدارس آلمان کداماند. ممکن است مدارک لازم باتوجهبه مقطع تحصیلی و نوع مدرسه و ایالت محل تحصیل فرق کند؛ اما بهطور کلی مدارکی که باید ارائه دهید، ازاینقرارند:
- مدارک هویتی
- فرم درخواست پذیرش
- مدرک زبان آلمانی (حداقل سطح B1)
- توصیهنامه
- گواهی تمکن مالی
- مدرک مقطع تحصیلی قبلی بههمراه ریزنمرهها
- گواهی پزشکی
- ۲ قطعه عکس پاسپورتی
دانشآموزانی که میخواهند در مدارس خصوصی یا شبانهروزی تحصیل کنند، باید تمکن مالی خود را بهمنظور پرداخت شهریه و تامین نیازهای زندگی اثبات کنند. همچنین، دانشآموزان ایرانی برای تحصیل در مدارس دولتی باید کارنامه تحصیلی درخشانی داشته باشند.
مراحل دریافت پذیرش از مدارس آلمان
سال تحصیلی در آلمان از ماه مرداد (آگوست) شروع میشود؛ پس برای دریافت پذیرش از مدارس آلمان، بهتر است از ۲ ماه قبل اقدام کرد. دانشآموزان ایرانی برای دریافت پذیرش باید مراحل مشخصی را طی کنند. مراحل دریافت پذیرش از مدارس آلمان ازاینقرارند:
۱. تحقیق و انتخاب مدرسه
در فرایند تحقیق و انتخاب مدرسه در آلمان، ابتدا باید نوع مدرسه (دولتی و خصوصی و بینالمللی) را مشخص کنید. سپس وبسایتهای مدارس دلخواهتان را بررسی و درباره شرایط پذیرششان تحقیق کنید. همچنین، از مشاوران و افراد مطلع در این حوزه میتوانید مشورت بگیرید.
۲. برقراری ارتباط با مدرسه یا اداره آموزشوپرورش محلی
با برقراری ارتباط ازطریق ایمیل با مدرسه مدنظرتان، میتوانید درباره مدارک و شرایط لازم بهمنظور پذیرش در مدرسه اطلاعات کافی بهدست آورید.
۳. جمعآوری مدارک
مدارک موردنیاز برای دریافت پذیرش از مدرسه دلخواهتان در آلمان را باید جمعآوری کنید.
۴. ترجمه رسمی مدارک
مدارک را بهکمک مترجم رسمی به زبان آلمانی یا انگلیسی ترجمه کنید.
۵. ارسال مدارک و فرم درخواست
بعد از آمدن پاسخ پذیرش، برای ثبتنام و ارائه مدارک اصلی و پرداخت هزینههای مربوط به ثبتنام در مدرسه حاضر شوید.
بهترین مدارس آلمان برای تحصیل کدام اند؟
مدارس آلمان امکانات آموزشی و شیوههای تدریس مناسبی دارند؛ ازاینرو، بسیاری از دانشآموزان بهدنبال تحصیل در آنها هستند. بسیاری از مدارس آلمان امکاناتی مانند سالن ورزشی، کلاسهای تئاتر، کلاسهای زبان و امکانات رفاهی دیگر را دراختیار دانشآموزان قرار میدهند.
برای انتخاب مدرسه در آلمان باید امکانات و برنامه درسی آن را بررسی و با دیگر مدارس مقایسه کنید. باتوجهبه شرایط و مقایسه امکانات مدرسه با یکدیگر، میتوانید بهترین مدرسه را برای فرزندتان انتخاب کنید. درادامه، بهترین مدارس بینالمللی و دولتی آلمان را معرفی میکنیم.
مدرسه بینالمللی مونیخ
در مدرسه بینالمللی مونیخ، ۱۲۰۰ نفر دانشآموز مشغول تحصیل هستند. این مدرسه امکاناتی مانند باشگاه تناسباندام و اسبسواری دارد. مدرسه بینالمللی مونیخ برای خانوادههایی که ۳ فرزند یا بیشتر را همزمان ثبتنام کنند، تخفیف ویژهای در نظر میگیرد.
مدرسه بینالمللی فرانکفورت
مدرسه بینالمللی فرانکفورت در سال ۱۹۶۱ تاسیس شده است. این مدرسه به دانشآموزان کمک میکند تا با رشتههای دانشگاهی ارتباط برقرار کنند. مدرسه بینالمللی فرانکفورت از دانشآموزان بینالمللی بسیاری میزبانی میکند. برخی از امکانات این مدرسه عبارتاند از: کلاسهای پیشرفته، آزمایشگاههای علمی، استودیوهای هنری، سالنهای ورزشی و فضایهای بازی بزرگ.
مدرسه بینالمللی برمن
مدرسه بینالمللی برمن یکی از مدارسی است که از مهدکودک تا کلاس دوازدهم زبان انگلیسی را به دانشآموزان آموزش میدهد. این آموزش باعث کسب گواهینامه بینالمللی آموزش دانشگاه کمبریج میشود. ناگفته نماند که مدرسه برمن در کلاسهای یازدهم و دوازدهم گواهی دیپلم ارائه میدهد.
مدرسه سنت جورج مونیخ
مدرسه سنت جورج مونیخ مدرسهای دولتی محسوب میشود که از سال ۱۹۸۵ کارش را آغاز کرده است. این مدرسه دائم در حال تغییر و بهدنبال پیشرفت دانشآموزان است. مدرسه سنت جورج ابتدا در کلن بنیان نهاده و سپس به دوسلدورف منتقل شد. درنهایت نیز، در سال ۲۰۱۳ به شهر مونیخ نقلمکان کرد.
مدرسه شبانهروزی Landheim Schondorf
Landheim Schondorf یکی از مدارس شبانهروزی شهر شوندروف آلمان است. تمرکز این مدرسه بیشتر روی توسعه مهارتهای هنری، موسیقی، هنری و ورزشی است.
مدارس ایرانی آلمان
مدارس ایرانی آلمان برای دانشآموزان ایرانی و فارسیزبانان مقیم این کشور تاسیس شدهاند تا بتوانند به زبان فارسی و مطابق با نظام آموزشی ایران تحصیل کنند. این مدارس در شهرهای بزرگی مانند برلین و هامبورگ و فرانکفورت که جمعیت ایرانیها در آن بیشتر است، قرار دارند. درادامه، مدارس ایرانی آلمان را معرفی میکنیم.
مدرسه جمهوری اسلامی ایران در فرانکفورت
مدرسه جمهوری اسلامی ایران در فرانکفورت طبق قوانین و مقررات رسمی کشور ایران در کشور آلمان فعالیت میکند. درحالحاضر، این مدرسه فرزندان ایرانیان را در پایههای ابتدایی و راهنمایی و دبیرستان میپذیرد. محتوای درسی مدرسه مذکور مانند مدارس کشورمان است و در نوبت صبح از دانشآموزان میزبانی میکند.
مجتمع آموزشی شهیدبهشتی هامبورگ
مجتمع آموزشی شهیدبهشتی هامبورگ در سال ۱۳۶۱ و براساس قوانین آموزشوپرورش ایران تاسیس شده است. این مجتمع زیرنظر وزارت آموزشوپرورش و دفتر مدارس خارج از کشور و کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در هامبورگ اداره میشود. مدرسه شهیدبهشتی دانشآموزان را در پایههای ابتدایی و متوسطه اول و متوسطه دوم میپذیرد.
مدرسه جمهوری اسلامی ایران در برلین
مدرسه جمهوری اسلامی ایران در برلین در سال ۱۳۷۱ در شهر برلین شروع به فعالیت کرده است. کلاسهای این مدرسه در ۳ پایه ابتدایی و متوسطه اول و متوسطه دوم بهصورت مختط برگزار میشود. مدرسه جمهوری اسلامی ایران در برلین امکاناتی مانند خوابگاه، کتابخانه، کلاسهای آموزشی و سالن ورزشی را دراختیار دانشآموزان قرار میدهد.
مدرسه فردوسی مونیخ
مدرسه فردوسی مونیخ یکی از مدارس شناختهشده ایرانی در آلمان است. مدرسه فردوسی از آن دسته از شهروندان خارجی میزبانی میکند که به یادگیری زبان فارسی علاقهمندند. دانشآموزان میتوانند از کلاس اول تا ششم را در این مدرسه بگذرانند. آموزش زبان آلمانی یکی از قواعد و برنامههای اصلی مدرسه فردوسی مونیخ است.
اخذ ویزای دانش آموزی برای تحصیل در مدارس آلمان چگونه است؟
دانشآموزان برای تحصیل در مدارس آلمان باید نامه پذیرش از یکی از مدارس آلمان را دریافت و سپس برای اخذ ویزای دانشآموزی آلمان اقدام کنند. ویزای دانشآموزی با اعتبار ۱ساله صادر میشود و امکان تمدید دارد.
برای دریافت ویزای دانشآموزی، ابتدا باید نامه پذیرش مدرسه را به سفارت آلمان ارائه دهید. پسازآن باید مدارک موردنیاز سفارت که به زبان آلمانی ترجمه شده، آماده کنید و وقت مصاحبه بگیرید. گفتنی است که افراد ساکن ایران باید مدارک خود را به شرکت ویزامتریک تحویل دهند.
مدارک موردنیاز برای اخذ ویزای دانشآموزی ازاینقرارند:
- نامه پذیرش از مدرسه مدنظر
- ارائه گواهی تمکن مالی
- بیمهنامه
- انگیزهنامه
- ۲ قطعه عکس
- مدرک زبان
- مدارک تحصیلی مقطعهای قبلی بههمراه ریزنمرهها
- پاسپورت معتبر
اخذ ویزای دانشآموزی مشمول هزینههای زیر میشود:
- ۲۹٫۴ یورو: برای ویزامتریک
- ۸۰ یورو: برای سفارت آلمان
پس از تعیین وقت مصاحبه و درصورت تایید مدارکتان، بین ۳۵ تا ۴۰ روز طول میکشد تا ویزای دانشآموزشی صادر شود. براساس قوانین کشور آلمان، دانشآموزان کوچکتر از ۱۸ سالی که قصد دارند در مدارس آلمان تحصیل کنند، باید پدر یا مادر خود را همراه داشته باشند. والدین میتوانند با اخذ ویزای همراه دانشآموزی که با عنوان «ویزای گاردین» شناخته میشود، بههمراه فرزندشان به آلمان بیایند. طبق قانون این ویزا والدین اجازه کار و تحصیل در آلمان را نخواهند داشت.
مزایای تحصیل در مدارس آلمان
مزایای تحصیل در مدارس آلمان بدینشرحاند:
- امکان تحصیل به زبان آلمانی و انگلیسی
- کیفیت مطلوب سیستم آموزشی
- تنوع چشمگیر مدرسهها و برنامههای آموزشی
- امکان حضور یکی از والدین بههمراه دانشآموز
معایب تحصیل در مدارس آلمان
معایب تحصیل در مدارس آلمان عبارتاند از:
- مشکل یادگیری زبان آلمانی
- سیستم آموزشی پیچیده
- محدودبودن مدارس بینالمللی